• Yoga Best

  Wat is hatha yoga?

Wat is hatha yoga?

de basis van alle yogavormen

Hatha yoga is een eeuwenoude, holistische methode waarmee je meer evenwicht en een groter fysiek en mentaal welzijn in jezelf kunt bewerkstelligen. Uitgebalanceerde fysieke houdingen, ademoefeningen en ontspanningstechnieken staan hierin centraal.

De yoga oefeningen hebben een gunstig effect op het energiesysteem, zowel lichamelijk als geestelijk. Ze werken door op alle vitale functies, het ademproces, de bloedsomloop, het zenuwstelsel, het hormonale stelsel en de spijsvertering. De spieren, gewrichten en de wervelkolom worden sterker en soepeler.

Maar hatha yoga is meer dan alleen het streven naar een gezond lichaam en soepele gewrichten. Het is een middel om het lichaam en het innerlijk te brengen in een toestand van stilte, rust en ontspanning. De adem wordt dieper en langzamer waardoor ook de geest rustiger wordt en het concentratievermogen toeneemt.

'Hatha' en 'yoga' zijn woorden uit het Sanskriet. 'Ha' staat voor zon en 'tha' is maan; hiermee worden symbolisch de tegengestelde energieën in jezelf aangeduid. 'Yoga' betekent verbinding of evenwicht. Hatha Yoga is dus het in evenwicht brengen van de tegengestelde aspecten in jezelf. In elke houding zoek je naar het juiste evenwicht tussen uitersten, zoals spanning en ontspanning, kracht en zachtheid, links en rechts, ratio en emotie, je innerlijk en de buitenwereld, doen en laten, lichaam en geest. Deze balans bevordert het welbevinden van alle aspecten van je persoon; fysiek, emotioneel en mentaal.

Door de verschillende yogahoudingen uit te voeren maak je je lichaam zowel krachtiger als soepeler. Je merkt op waar je overbodige spanning vasthoudt en leert hoe je deze los kunt laten. Tegelijkertijd leer je jezelf en je lichaam beter kennen. Je wordt je bewuster van je houding, je adem, je manier van reageren. Je ontdekt wat je mogelijkheden zijn, waar je grenzen liggen en hoe je daarmee omgaat. Maar bovenal kan yoga beoefening je een diep gevoel van kalmte, ontspanning en tevredenheid brengen.

Voor wie?

Hatha yoga is voor iedereen

Onze lessen zijn voor iedereen toegankelijk, zowel voor mannen als voor vrouwen. Leeftijd of lenigheid speelt geen rol, je bepaalt je eigen grens en verlegt deze geleidelijk aan. Plezier in bewegen staat voorop.

Veel mensen volgen hatha yogales om een wekelijks moment van rust en ontspanning voor zichzelf te creeëren, of om fitter, sterker en leniger te worden - maar het kan ook een effectieve manier zijn om verlichting te vinden voor spanning gerelateerde klachten zoals burn-out, stress, hoofdpijn, rug- of schouderklachten, bekkeninstabiliteit, problemen m.b.t. het ademen en hyperventilatie. Van belang is dat je leert niet over je grens te gaan en dat begint al tijdens de yogales.

Wanneer je je de aangeboden ontspannings- en ademtechnieken eigen maakt kun je ze toepassen in het dagelijks leven. Met als gevolg meer innerlijke rust, beter kunnen ontspannen en een gezonder, vitaler lichaam.

Voordelen van yoga

Uit onderzoek van een Britse universiteit blijkt dat een uur yoga per week al een positief effect heeft op je gezondheid.
(bron: The Scandinavian Journal of Work).

De belangrijkste voordelen op een rij:

:
 • je gaat op een meer ontspannen manier leven
 • je voelt meer innerlijke rust
 • je humeur wordt beter en gelijkmatiger
 • je slaapt beter
 • spanning gerelateerde fysieke klachten worden minder
 • je bent beter bestand tegen stress
 • je houding wordt beter
 • je wordt soepeler
 • je weerstand neemt toe
 • je kunt je makkelijker concentreren
 • de werking van je spijsvertering, bloedsomloop en ademproces wordt bevordert.

Hatha yoga | Yoga Best | Yoga in Best

 • "wanneer je souplesse, kracht, evenwicht en innerlijke rust combineert, kun je iedere hindernis te boven komen."
  - Deepak Chopra -